Spring naar toolbar

Humoristisch (?) column van Leo D’Antuono

Humoristisch (?) column –   Leonardo D’Antuono

OR van 19/12 en de eerste tegenvoorstellen van de vakbonden.

Amaai, wat was dat een klucht ! Pure slapstick ! De traditionele vakbonden (waar wij dus geen deel van uit maken) op de eerste rij. Zij maakten gebruik van hun dominerende positie en stelden hun tegenvoorstel voor het plan Renault voor. Nota : tot op heden het “one and only” alternatief.

Geen grote verrassing … wij hadden trouwens reeds meermaals aangekondigd dat dit er aan kwam. Bij monde van de permanente afvaardiging van de CSC (geen ING-personeelslid) werd hun wonderoplossing om banen te redden bij ING voorgesteld : TATATAAAAAAHHH (trompetgeschal ) :

EN ALS IEDEREEN NU EENS 30 UUR PER WEEK ZOU WERKEN …. EN DIT ZONDER SALARISVERMINDERING !!

Politiek programma – tussendoor even meegeven – afkomstig van de studiebureaus van het ABVV en de PVDA. Zeer ernstige materie dus ….

Ik stond erbij en luisterde. Compleet verbijsterd !!!:

  • Zo zouden we het werk kunnen verdelen : datgene wat nog overblijft nadat entiteiten als Bombay, Bratislava, Warschau, Manilla, noem maar op… voordien goed uitgevoerd werk in België op schandelijk wijze van ons afgesnoept hebben
  • Dit zou het probleem van loonverschil tussen mannen en vrouwen (?) oplossen
  • Dit zou goed zijn … voor de solidariteit
  • En zo waren er nog wel een aantal “twijfelachtige” voordelen (complete tekst ter beschikking)
  • Toch een minpuntje: onze aandeelhouders zouden wat minder terugkrijgen, maar zij zullen dit uiteraard met de glimlach accepteren
  • Zeg nou zelf ….

Ik voelde mij verscheurd : tussen de slappe lach die ik maar moeilijk kon onderdrukken en de ernst die inherent is aan de dramatische omstandigheden, waar wij ons nu in bevinden. Ik verwachtte zelfs dat ik op ieder moment te horen zou krijgen dat dit ook de oplossing zou zijn voor het probleem van de smeltende ijskap aan de Noordpool en dat dit ook de ijsberenpopulatie aan de Zuidpool zou verhogen.

Juist, ik beken dat ik lange tijd gezocht heb naar camera’s, verborgen camera’s, omdat ik dacht dat VTM naar aanleiding van het eindejaar blooperopnames en candid camera-filmpjes aan het maken was in onze Ondernemingsraad, en omdat ik verwachtte dat er op ieder moment een BV naar voor kon komen die zou roepen : “Grapje ! – Vrolijk Kerstfeest…”

De oudere generatie zal zich misschien ook nog wel herinneren dat de Belgische komiek François Damiens ooit nog opnames voor Verborgen Camera kwam maken in ons bedrijf.

Maar nee , geen Francois Damien in de zaal en het was ook geen – misplaatste – grap !

Hoe kan men in godsnaam een dergelijke absurde maatregel voorstellen, gesneden koek ook voor de Directie, die zoals iedereen zich wel kan voorstellen de bedoeling heeft om op termijn aan onze verworven rechten te raken, en hier zeer handig gebruik van zal maken om ‘innoverende oplossingen’ voor te stellen in de zin van dit dossier.

Lijkt dit niet op een soort oplossing WIN-WIN tussen Directie en vakbonden om ieders gezicht te redden ? Maar wie zal de pineut zijn ? Juist : het personeel !

Ik bleef maar zoeken naar de camera’s in de zaal ! Maar nee, het is geen grap. Trieste tijden zijn het …

Leonardo D’Antuono

 ING België – Woordvoerder NCK/CNC

Nationale Confederatie van het Kaderpersoneel